חיים מאכלים ומנהגים
מאת תורה דראל (אסא)
גדלתי במושב צור משה, שהיה מיישובי " חומה ומגדל " . היה לנו "משק מעורב "
שבו גידלנו ירקות , פירות, עופות ובעלי חיים.
למושב הגעתי בסוף הקיץ והתחלתי את שנת הלימודים בכיתה א'.
זה היה בית ספר קטנטן כל כיתה מנתה מספר קטן של תלמידים וכל הכיתות
למדו בחדר אחד או שניים , מאוחר יותר בכיתות הגבוהות למדנו במושב השכן
שאליו הגענו רכובים על חמורים.
עם תחילת החורף התכוננו כולם לבואו. השמיכות העבות זכו לטיפול
מקצועי של " מנפח צמר גפן ", תעלות נחפרו מסביב ללולים כדי שלא ייכנסו מים
השדות נחרשו ונזרעו ירקות חורף ( גזר, צנון, וכו' ).
בכל זאת , וכמעט בכל שנה , התמלא הוואדי שליד ביתנו במים שוצפים וקוצפים.
עד כדי כך שהכנסנו את האפרוחים לתוך חדר השינה של הורי כדי שלא יישטפו
במים. בחורף של 1950 ירד שלג לבן ויפה , שהרס לנו את כל הגידולים וגרם
למותם של העופות ובעלי החיים.
עם בוא האביב , נכנסו המשפחות להילוך גבוה , בשדה זרענו בוטנים, מלפפונים, שעועית, אבטיחים וכו':. העיזים המליטו גדיים , הברווזים דגרו על הביצים ובחצר החלו להסתובב ברווזונים צהובי פלומה. בתוך הבתים נערך ניקיון פסח הגדול
אבא לקח סיד מבור הסיד שבחצר וצבע את הבית, אימא כבסה את המפיות והווילונות מעשה ידיה, אנחנו עזרנו והבית הבריק .
בקוצר רוח חיכינו לליל הסדר, לבשנו בגדים חדשים ונעליים חדשות , וחיכינו למשפחות השכנים שנהגו להתאסף בביתנו לסדר. כל משפחה הגיעה עם הסירים שלה , אבל כולם אכלו כמעט את אותם המאכלים: מוח מבושל ברוטב לבן, לביבות תרד ומצות, קציצות כרשה, צלי טלה,חרוסת מפירות ואגוזים, ולקינוח עוגיות פסח מיוחדות.
אחד מסוגי העוגיות " המאסאפאן " כיכב באירועים מיוחדים, בחתונות, בברית המילה ובאירוסין וכו'
נשי הכפר התאספו בבית שבו נערכה שמחה , קילפו שקדים, טחנו, והכינו סירופ סוכר שאליו שפכו את השקדים והכינו עוגיות נהדרות, אנחנו ליקקנו מה שנשאר ונהנינו לשמוע את כל סיפורי הרכילויות שסופרו שם.
מהר מאד הגיע הקיץ ועמו החופש הגדול. למרות שלא היה רדיו , ( עד שהייתי
בת 12 ) ולא טלוויזיה, אף פעם לא שיעמם לנו. במשק חיכתה לנו עבודה רבה ובין לבין קראנו ספרים .
לי היה עץ גבוה עם ענף ישיבה מיוחד שעליו נהגתי לשבת ולקרוא בשקט ( אף אחד לא הפריע שם ).
בלילה התאספנו במרכז הכפר ותכננו פעילויות שובבות למדי : עליה למגדל המים הגבוה, סחיבת אבטיחים לקומזיצים, ריקודי עם לצלילי נגינת מפוחית , מלחמות הבנים והבנות ולהיפך.
את המזון נהגו לקרר על בלוק קרח ו "הארטיק " שלני היה חתיכת קרח לבן וקריר
אימא בישלה בקיץ גרעיני תורמוס צהוב , פיזרנו עליו מלח וזה היה מעדן
מחלב העיזים הכינה לבן וסוטלצ' מתוק, שהוא מין דייסה מתוקה מקמח וחלב שהתבשלה
על אש קטנה זמן רב, וקוררה על הקרח.
בקיץ אהבנו להדליק מדורה ולצלות תפוחי אדמה , אך המדורה בל"ג בעומר הייתה מיוחדת במינה.
הכנו בובות של כל השנואים באותה תקופה ( היטלר, בווין האנגלי ,המושל האנגלי בארץ וכו' )
את הדמויות שרפנו בשמחה רבה וחגגנו את ניצחוננו עליהם.